ІНСТРУКЦІЯ з техніки безпеки під час проведення, масових заходів, відкритих виховних годин, спортивних годин, а також новорічних ранків у навчальних закладах«Затверджую»
Директор _______________________
П. І. Б. директора
Наказ від _____________№ _______
 
 
ІНСТРУКЦІЯ № 29
з техніки безпеки під час проведення, масових заходів, відкритих виховних годин, спортивних годин,
а також новорічних ранків у навчальних закладах
 
 
??? 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Відповідальними за проведення масових заходів (вечорів, концертів тощо) і дотримання гігієнічних норм і вимог з охорони праці та пожежної безпеки є заступник директора з виховної роботи та відповідальний за електро- і пожежну безпеку.

1.2. Заступник директора з виховної роботи і відповідальний за електро- і пожежну безпеку проводять інструктаж з черговими вчителями, класними керівниками, класоводами, вихователями, учнями про заходи пожежної безпеки і правила евакуації дітей з приміщень на випадок пожежі, а також про правила поведінки учнів, під час проведення масових заходів.

1.3. На час проведення масових заходів необхідно обов'язково організувати чергування членів добровільної пожежної дружини закладу, а приміщення забезпечувати необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння (вогнегасники, відра з водою, ящики з піском та лопати), що повинні бути зосереджені в суміжному приміщенні.

1.4. Приміщення, у яких проводяться масові заходи (дитячі вечори, новорічні ялинки, спектаклі, концерти та ін.), повинні мати не менше ніж два виходи назовні.

1.5. У дерев'яних будівлях шкіл і дитячих закладів, а також у будівлях із горючими перекриттями, проводити масові заходи дозволено в приміщеннях, які розташовані не вище другого поверху.

1.6. Кількість місць у приміщеннях, призначених для проведення масових заходів, установлюється з розрахунку 0,75 м2 на одну людину. Заповнювати приміщення людьми понад установлену норму заборонено.

1.7. Заборонено проводити масові заходи, зокрема дитячі вечори і новорічні ялинки, спектаклі, концерти й кіносеанси у тих шкільних та інших будівлях, що не відповідають правилам пожежної безпеки.

1.8. Коридори, проходи і виходи з будівель, призначені для евакуації людей, повинні бути вільними. Двері приміщень під час проведення масових заходів заборонено замикати на замок або запори, що важко відчиняються.

1.9. Біля кожних дверей повинен постійно перебувати черговий з-поміж викладацького, обслуговуючого персоналу або учнів старших класів.

1.10. Вікна приміщень не повинні мати решіток. На час проведення масових заходів вікна не можна зачиняти ставнями. Якщо немає постійних джерел електроживлення; пересувна електростанція повинна встановлюватися на відстані не ближче ніж 10 м від будівлі й споруд.
 

??? 2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДІВ

2.1. Відповідальні за проведення масових заходів перед початком проведення заходів повинні ретельно оглянути всі приміщення, запасні виходи і особисто переконатися в повній готовності їх щодо пожежної безпеки та в забезпеченні приміщення первинними засобами пожежогасіння, перевірити справність електроапаратури, задіяної на масових заходах.
 

??? 3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПРОВЕДІННЯ ЗАХОДІВ

3.1. Під час проведення масових заходів з дітьми повинні невідлучно перебувати черговий вчитель, класний керівник чи вихователь. Вони зобов'язані стежити за точним виконанням заходів безпеки під час проведення масових заходів.

3.2. Під час показу спектаклів та інших заходів у школах і дитячих закладах заборонено влаштовувати світлові ефекти з використанням хімічних та інших речовин, що можуть спричинити загоряння.
 
3.3. Під час демонстрування художніх фільмів:

3.3.1. Під час демонстрування художніх фільмів у школах, дитячих будинках та інших навчальних закладах необхідно виконувати вимоги, передбачені Правилами пожежної безпеки для кіноустановок.

3.3.2. До демонстрування кінофільмів допускають осіб, які мають права кіномеханіків або демонстратора вузькоплівкового кіно і талон з техніки пожежної безпеки.

3.3.3. Кінофільми потрібно демонструвати в приміщеннях першого поверху. Використання з цією метою приміщень інших поверхів може бути дозволено тільки за наявності вогнетривких перекриттів під залом для глядачів і не менше ніж двох самостійних виходів на сходові клітки.

3.3.4. Навчальні кінофільми дозволено демонструвати безпосередньо в класі тільки на вузькоплівковому проекторі, установленому з протилежного від виходу боку. Кількість глядачів не повинна перевищувати кількість учнів у класі.

3.4. Під час проведення новорічних ранків та вечорів:

3.4.1. Ялинку потрібно встановлювати на стійкій основі (підставці, у бочці з піском) з таким розрахунком, щоб не закривати виходу з приміщення. Гілки ялинки повинні бути на відстані не менше ніж 1 м від стін і стелі. Якщо в приміщенні відсутнє електричне освітлення, ігри й танці біля ялинки слід організовувати в денний час.

3.4.2. Заборонено прикрашати ялинку целулоїдними та іншими легкозаймистими іграшками; обкладати підставку й гілки ялинки ватою, не просоченою вогнезахисною речовиною, обсипати ялинку бертолетовою сіллю, а також застосовувати свічки для освітлення ялинки.

3.4.3. Прикрашати ялинку ілюмінацією може тільки досвідчений електромонтер. Ілюмінація ялинок повинна бути змонтована надійно, з дотриманням Правил улаштування електроустановок. Електричні лампочки повинні мати потужність не більше ніж 25 Вт. Для ілюмінації ялинок слід використовувати гнучкі електропроводи з мідними жилами. Електропроводи повинні мати справну ізоляцію і вмикатися в електромережу за допомогою штепсельних з'єднань. У разі несправності ілюмінації (нагрівання проводів, іскріння, миготіння лампочок) її необхідно негайно вимкнути.

Під час проведення свята ялинки заборонено:

? запалювати в приміщенні різні феєрверки, бенгальські вогні, стеаринові свічки, користуватися хлопавками; гасити повністю світло в приміщенні;

? одягати дітей у костюми з вати й марлі, не просочені вогнетривкою рідиною (речовиною).
 

??? 4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ МАСОВИХ ЗАХОДІВ

4.1. Вимкнути з електромережу, електроапаратуру (кінопроектор, прикраси на ялинці, аудіотехніку). Організувати вихід дітей з приміщення, прибрати його, вимкнути освітлення і зачинити приміщення на ключ.
 

??? 5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У випадку пожежі першочерговим обов'язком кожного працівника шкільного і дитячого закладу є рятування життя дітей. Керівник закладу, викладацький і обслуговуючий персонал школи чи дитячого закладу у разі виникнення пожежі зобов'язаний:

а) негайно повідомити про пожежу найближчу пожежну частину за телефоном 101, дати сигнал тривоги для місцевої добровільної пожежної частини;

б) вжити всіх залежних від них заходів щодо евакуації дітей з приміщень, дітей молодшого віку евакуюють у першу чергу. Евакуювати дітей слід з того приміщення, де виникла пожежа, а також з приміщень, яким загрожує небезпека поширення пожежі;

в) евакуювати дітей у безпечне місце (будівлю);

г) водночас негайно розпочати гасіння пожежі своїми силами й наявними в установі засобами пожежогасіння;

д) для зустрічі викликаної пожежної частини або дружини слід призначити когось з персоналу закладу, хто повинен чітко проінформувати начальника частини (дружини), що прибула, про те, чи всі діти евакуйовані з будівлі, що горить або задимлена і в яких приміщеннях ще залишилися люди.

За потреби надати першу медичну допомогу потерпілим і викликати швидку медичну допомогу за телефоном — 103.
 
 
Погоджено:
Відповідальний за охорону праці
та безпеку життєдіяльності:
________________________
 
 
Джерело: науково-методичний журнал
ПОЧАТКОВЕ НАВЧАННЯ ТА ВИХОВАННЯ
№ 16-18 (380-382) червень 2014 р.