ІНСТРУКЦІЯ № 6 з техніки безпеки під час проведення з учнями навчальних  екскурсій у природу«Затверджую»
Директор _______________________
П. І. Б. директора
Наказ від _____________№ _______
 
 
ІНСТРУКЦІЯ № 6
з техніки безпеки під час проведення з учнями навчальних
екскурсій у природу
 
 
? ? ? 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Перед проведенням екскурси вчитель (керівник екскурсії) ретельно обстежує ділянку природного оточення школи, куди будуть виведені діти, обирає ті місця, де відсутня небезпека нападу хижаків, отруйних тварин (змій, павукоподібних, багатоніжок тощо), де немає трясовин.

1.2. У керівництві учнями-екскурсантами вчителеві допомагають батьки учнів. Бажано, щоб на кожних 10 учнів припадало по одному дорослому або учня старшого класу. Категорично заборонено об'єднувати для екскурсії по кілька класів (максимальне навантаження на одного дорослого — 25 учнів).
 
? ? ? 2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ЕКСКУРСІЇ

2.1. Перед проведенням екскурсії роблять перекличку учнів класу і відмічають присутніх. Для керівництва кожною групою призначають дорослого або вожатого загону. Другу перекличку проводять після прибуття на місце екскурсії, третю — перед вирушенням у зворотний шлях, четверту — після повернення з екскурсії.

2.2. Якщо для доставляння учнів до місця екскурси використовують громадський транспорт, посадку здійснюють групами під керівництвом дорослого або старшого учня. У транспортні засоби заходять спочатку учні, а потім — особа, яка їх супроводжує. У такому самому порядку здійснюється й висаджування дітей з транспортного засобу. Можна доправляти учнів до місця екскурсії також на спеціально виділених транспортних засобах. Для цього дозволено використовувати тільки спеціально обладнані автобуси. Для перевезення дітей транспортними засобами необхідно добирати найдосвідченіших водіїв, які мають стаж не менше ніж три роки безперервної роботи водія. Перевозити дітей на відкритих вантажівках категорично заборонено. Під час переїзду учням заборонено висовуватися з вікон, сідати і висаджуватися з транспортного засобу під час руху.

2.3. Для вивчення флори або фауни водоймища необхідно заздалегідь обрати таке місце, де його глибина біля берега настільки мала, що гарантує неможливість виникнення нещасних випадків. Входити у воду учням заборонено. Для ознайомлення з живими об'єктами водоймища використовують сачки на довгих палках. Користуватися човнами або містками, над глибокими місцями водоймищ, категорично заборонено.

2.4. Перед тим, як організувати екскурсію, слід ознайомити учнів з вимогами правил охорони природи, з місцевими отруйними рослинами, зокрема дурманом, блекотою, вовчим ликом, блідою поганкою тощо, і категорично заборонити учням куштувати будь-яку рослину із зібраного матеріалу. У кабінеті школи повинен бути стенд з фотографіями або малюнками отруйних рослин.

2.5. Необхідно ознайомити учасників екскурсії з місцевими отруйними тваринами (зміями, павукоподібними, багатоногами), переносниками (наприклад: гризунами) або передавачами (кліщами, комахами) інфекційних захворювань. З цією метою в приміщенні кабінету біології створюють спеціальні стенди з малюнками і фотографіями, що супроводжуються відповідними текстами, які пояснюють, чим небезпечна певна тварина і як запобігти цій небезпеці.

2.6. Вирушаючи на екскурсію з дітьми, учитель повинен мати похідну аптечку першої допомоги.
 
? ? ? 3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЇ

3.1. Ознайомтеся зі стендом, де зображено місцеві отруйні рослини, отруйні та небезпечні тварини.

3.2. Вирушаючи на екскурсію, добирайте одяг, що відповідає сезону і погоді, на ноги взувайте міцне взуття, панчохи або шкарпетки. Під час екскурсії не ходіть босоніж.

3.3. Візьміть із собою питну воду у флязі або пляшці, щоб не пити води з відкритих водоймищ, у який зазвичай трапляються мікроби — збудники захворювань.

3.4. Не куштуйте жодної із зібраних рослин: пам'ятайте, що це може призвести до отруєння, а також зараження шлунково-кишковими хворобами.

3.5. Під час проведення екскурсії заборонено використовувати отруйні речовини: хлороформ, сірчаний ефір для зморювання комах.

3.6. Не витягуйте рослини із ґрунту руками. Для цього користуйтеся лопатками, розпушувачами і захищайте руки рукавицями.

3.7. Заборонено розпалювати багаття під час екскурсій, щоб уникнути лісових пожеж і опіків учнів.

? ? ? 4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ ЕКСКУРСІЇ

Після екскурсії з природознавства необхідно:

1. Зібрати всі експонати. Експонати переглянути та з'ясувати, чи відсутні серед них отруйні рослини.

2. Перевірити зовнішній вигляд кожної дитини, чи відсутні певні пошкодження.

3. Зібрати весь інвентар (інструменти для розпушування ґрунту, лопатки та ін.).

4. Оглянути відкриті місця тіла, чи немає укусів шкідливих комах, кліщів.

5. Після підбиття підсумків екскурсії вимити руки з милом.
 
? ? ? 5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

1. У випадку травмування необхідно негайно звернутися до вчителя за допомогою.

2. Учитель надає учню першу медичну допомогу та за потреби організовує виклик швидкої медичної допомоги за телефоном 103.
 
 
Погоджено:
Відповідальний за охорону праці
та безпеку життєдіяльності:
____________________________
 
 
НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ЖУРНАЛ
Початкове навчання та виховання
№ 16-18 (380-382) червень 2014 р.