За творчими учнями — майбутнєУ кожному з нас криються потенційні творчі можливості,
і ми повинні працювати щосили, аби розкрити цей потенціал.
Мартін Лютер Кінг
 
Довкола нас багато нового та цікавого, створеного людьми. Так, саме людьми, а не однією людиною. Тому, коли до школи приходять першокласники, намагаюсь виявити, підтримати і розвинути творчий потенціал кожного учня.

На перших батьківських зборах проводжу анкетування батьків, запитую їх про індивідуальні уподобання дитини. Це дає змогу одразу продовжити зусилля батьків, вихователів дитячих садочків та керівників гуртків, які відвідували діти.

Ми, перші вчителі, бачимо дитину в класі, на перерві, під час екскурсій, що дає змогу краще зрозуміти прагнення й інтереси учнів, їхні здібності.

Краще пізнати дитину допомагає також співпраця учителя та психолога школи. Тест творчого мислення за Торренсом сприяє виявленню творчої обдарованості. Велике значення має створення "ситуацій успіху", віра в дитину та її можливості. Такі запитання, як "Чим тобі подобається займатися?" або "Ким ти хочеш стати у майбутньому?" - відкривають внутрішній світ дитини. Виявленню здібностей і творчого потенціалу учнів сприяє тісна співпраця з позашкільними закладами.

На початку року ми відвідуємо різні гуртки при будинку культури та Центральному будинку дитячої творчості, спортивні секції, школу мистецтв, станцію юних техніків. Керівники цих секцій проводять день "відкритих дверей", розповідають про роботу гуртків та здобутки дітей, які відвідували їх, проводять виставки учнівських робіт. Навколо стільки цікавого, і діти мають бачити все розмаїття мистецтв, науки та спорту. Тоді діти самостійно визначають, чим їм займатися і що їм цікаво.

Розвиткові пізнавальних інтересів сприяють нестандартні уроки, на яких учні виявляють свої здібності. Вони навчаються висловлювати та відстоювати свою думку, думку пари чи групи, в яку об'єднані.
Тільки-но діти починають читати — йдемо до бібліотеки. Тут мої учні знаходять найцікавіше для себе серед книжок, стають більш обізнаними. На уроках читання та мови вони не тільки читають, а й складають власні казки, оповідання, пишуть вірші. А на заняттях з образотворчого мистецтва, трудового навчання створюють костюми для своїх героїв та розігрують сценки.

Коли готувалися до свят, виявили дітей, які гарно співають, танцюють, мають акторські здібності. Влаштовуємо художні виставки - це вироби дітей, їхні малюнки, роботи з бісеру та ін. У гуртках прикладного мистецтва діти малюють картини, виготовляють іграшки і дарують їх на дні народження, вітають рідних зі святами, прикрашають свою кімнату.

Наша подорож до дитячої спортивної школи стала початком спортивного життя моїх учнів.

Діти нашого класу відвідують танцювальний гурток, беруть уроки фортепіано, хорового та вокального співу, охоче ходять до гуртка "Умілі руки", секції карате, шахів та настільного тенісу. Кожен знайшов себе і розвивається. Крок за кроком діти пізнають світ.

Один із видів праці вчителя з обдарованими дітьми - підготовка до конкурсів та олімпіад. Серед них - конкурси "Колосок", "Левеня", "Соняшник", мовний конкурс ім. Петра Яцика та інші. Їм передує копітка робота на кожному уроці, де я пропоную творчі завдання, створюю ситуації, спрямовані на творче розв'язання проблеми.

Проводимо з дітьми дослідницьку роботу, працюємо над проектами. Так, проект "Збережемо природу рідного краю разом" виявився і дослідницьким, і соціальним воднораз. Тут було видно творчий підхід як дітей, так і зацікавлення батьків цією темою.

Цікаві й результативні стають предметні тижні. Вони формують пізнавальну, самоосвітню та особистісну компетентність, сприяють умінню працювати у команді, приймати рішення, реалізовувати здібності, формувати характер дитини. Головне, аби кожна дитина усвідомила: все у світі створено людьми творчими й талановитими, завдяки наполегливій праці.

За творчим поколінням майбутнє нашої держави.

Проголошення 2013 року роком дитячої творчості в Україні сприяло підтримці талановитих дітей — майбутніх конструкторів, інженерів, музикантів та науковців.

Розвивайте в дітях прагнення творити.
 
 
Галина СНІГІРЬОВА,
вчитель початкових класів
Цюрупинської СЗШ І-ІІІ ст. № 2 Херсонської обл.
ПОЧАТКОВА ШКОЛА
науково-методичний журнал