Тема:    Зовнішні запам’ятовуючі пристрої (вінчестер, дисковод, CD-ROM, CD-RW, магнітооптичні приводи, ZIPP-дисководи, Flash-карти).
Мета: засвоїти принципи роботи запам’ятовуючих пристроїв та стандартні програми роботи з ними.

Короткі теоретичні відомості
Крім внутрішньої електронної пам'яті комп'ютера він має і зовнішню пам'ять, що розташовується на дисках - зовнішніх носіях інформації. Зовнішня пам'ять, за об’ємом, як правило, набагато більше оперативної пам'яті комп'ютера, однак швидкість взаємодії процесора з оперативною пам'яттю вище, ніж з будь-якими зовнішніми накопичувачами.Різновиди дисків:
- жорсткі чи фіксовані, вбудовані в системний блок комп'ютера і часто називаються як ВІНЧЕСТЕР, однак у останній час почали продаватися зо-внішні накопичувачі на жорстких магнітних дисках – зовнішні вінчестери.
- гнучкі, що вставляються в дисководи комп'ютера і називаються ДИСКЕТАМИ чи флопі-дисками. Дисководи розміщаються в системному блоці комп'ютера.
- оптичні диски (CD-ROM) читаються спеціальними пристроями, які теж вбудовані у системний блок. В даний час існують пристрої, що дозволяють не тільки прочитувати CD-ROM диск, але і робити однократний запис на диск (CD-R). Такі диски читаються на будь-якому пристрої CD-ROM. Однак є пристрої, що можуть робити перезапис оптичних дисків (CD-RW CD-ReWrіtable). Такі диски вже не завжди можуть бути прочитані звичайними CD-ROM плейером.
- DVD диски - розшифровується абревіатура DVD  як dіgіtal versatіle dіsc, тобто універсальний цифровий диск. Зовні DVD-диски схожі на CD і в них використовується той же принцип запису інформації, але завдяки удосконаленню технології, ємність таких дисків у багато разів більше, ніж ємність CD-диска. Найпростіші  DVD-диски (одношарові й однобічні) мають ємність 4,9 Гб. Для читання таких дисків потрібні спеціальні DVD-приводи.  
Будова і принцип роботи дисковода

Основні внутрішні елементи дисководу – дискетна рама, шпиндельний двигун, блок головок з приводом і плата електроніки.
Шпиндельний двигун - плоский багатополюсний, з постійною швидкістю обертання 300 об/хв. Двигун приводу блоку головок - кроковий, з черв’ячною, зубчатою або стрічковою передачею.
Для розпізнавання властивостей дискети на платі електроніки біля переднього торця дисководу встановлене три механічних натискних датчика: два - під отвором захисту і щільності запису, і третій - за датчиком щільності - для визначення моменту опускання дискети.
Будова і принцип роботи вінчестера

Типовий вінчестер складається із гермоблока і плати електроніки. В гермоблоці розміщені всі механічні частини, на платі - вся керуюча електроніка, за винятком підсилювача, розміщеного всередині гермоблока біля головок.
В дальній частині від роз?ємів гермоблока встановлений шпиндель з одним або декількома дисками. Диски виготовлені частіше з алюмінію і покриті тонким шаром окису хрому.
Під дисками розміщений двигун. При обертанні дисків створюється сильний потік повітря, що циркулює по периметру гермоблока і постійно очищається фільтром, встановленим на одній з його сторін.
Ближче до роз?ємів, з лівої або правої сторони від шпинделя, знаходиться поворотний позиціонер. При поворотах коромисла позиціонера головки здійснюють рух.
Гермоблок герметично закритий і заповнений повітрям.
Плата електроніки підключається до гермоблока через один-два роз?єми різної конструкції. На платі розміщені основний процесор вінчестера, ПЗП з програмою, робочий ОЗП, цифровий сигнальний процесор (DSP) і інтерфейсна логіка.

Будова дисковода компакт-дисків

Стандартний компакт-диск складається із трьох шарів: підкладка з полікарбоната, на якій відштампований рельєф диску, напилене на неї покриття, що складається із алюмінію, золота, срібла або іншого сплаву, і більш тонкий захисний шар полікарбоната або лаку, на що наносяться надписи і малюнки.
Інформаційний рельєф диска являє собою з спіральну доріжку, що іде від центру до периферії, вздовж якої розміщені заглиблення (піти). Інформація кодується чергуванням пітів і проміжків між ними.
Типовий привід складається із плати електроніки, шпиндельного двигуна, системи оптичної зчитувальної головки і системи завантаження диску.
На платі електроніки розміщені всі керуючі схеми приведення, інтерфейс з контролером комп'ютера, роз?єми інтерфейсу і виходу звукового сигналу.
Шпиндельний двигун служить для приведення диску в обертання з постійною або змінною лінійною швидкістю.
Система оптичної головки складається з самої головки і системи її переміщення. В головці розміщені лазерний випромінювач, на основі інфрачервоного лазерного світлодіода, система фокусування, фотоприймач і попередній підсилювач.

Інтерфейси вінчестерів
Інтерфейс SCSI (Small Computer System Interface - інтерфейс малих комп'ютерних систем, вимовляється як "сказі") є універсальним інтерфейсом для будь-яких класів приладів.
Інтерфейс IDE (Integrated Drive Electronics - електроніка, вбудована в привід), або ATA (AT Attachment – підключення до AT) - простий і недорогий інтерфейс для PC AT.

Режими роботи IDE-пристроїв
На одному IDE-кабелі можуть працювати до двох приладів: Master (MA) - основний, або перший, і Slave (SL) - додатковий, або другий. Якщо пристрій на кабелі один, він звичайно може працювати в режимі Master, однак у деяких для цього є окремий режим Single.

Внутрішній вінчестер Quantum    Зовнішній вінчестер компанії Seagate, ємністю 160 Гб

Оптичний диск (CD)
Ємність 80 хв/700 Мб
(120 мм)    Внутрішній пристрій для читання та запису CD дисків фірми Yamaha
Pjdysiysq пристрій для читання та запису CD дисків компанії Plextor

Пристрій для читання та запису DVD дисків від компанії Sony    DVD-диск емкостью 4,7 Гб
и лицевая сторон аобложки

Хід виконання роботи:

1.    З'ясувати функціональне призначення та принципи дії кожного із запам’ятовуючих пристроїв користуючись курсом лекцій та допоміжною літературою.
2.    Ознайомитися із будовою накопичувача на жорстких дисках. Замалювати у зошит його будову, підписавши кожен елемент.
3.    Визначити основні технічні характеристики вінчестера.
4.    Ознайомитися з усіма конструктивними елементами накопичувача на гнучких магнітних дисках, з'ясувати їх функціональне призначення.
5.    Виконати в зошиті малюнок пристрою з позначенням усіх наявних елементів. Занести в зошит технічні характеристики пристрою.
6.    Ознайомитися з будовою CD-ROM дисковода.
7.    Виконати в зошиті малюнок пристрою з позначенням усіх наявних елементів. Занести в зошит технічні характеристики пристрою.
8.    Ознайомитися з інтерфейсами розглянутих вище накопичувачів та особливостями їхнього підключення.
9.    3а допомогою викладача або лаборанта спробувати з'єднати накопи¬чувачі спеціальними шлейфами із системним блоком. Виконати малюнок з’єднання.
10.    Теоретично ознайомитися із іншими альтернативними зовнішніми пристроями для накопичення інформації.
11.    Вимкнути комп'ютер.
12.    Навести порядок на робочому місті.

Контрольні запитання
1.    Перерахувати основні види пристроїв для накопичення інформації.
2.    Яка будова вінчестера?
3.    З яких основних вузлів складається накопичувач на гнучких дисках?
4.    Опишіть будову CD-ROM (DVD-ROM).
5.    Назвіть  особливості підключення вінчестера і CD-ROMа на один шлейф.
6.    Перерахувати основні технічні характеристики кожного із пристроїв для накопичення інформації.
7.    Обслуговування пристроїв для накопичення інформації.