Нестабільне енергопостачання приводить до передчасного старіння елементів радіоелектронних апаратур (РЕА) і виходу з ладу. До подібного пристрої ставляться як найпростіші побутові прилади, так і ПК. Для захисту ПК при різкому зростанні, викидах і провалах напруги мережі розроблено кілька типів пристроїв.

Перша "лінія оборони" ПК від наслідків нестабільності мережі розміщена в блоці живлення ПК. У більшості блоків живлення передбачений захист від високих напруг і струмових перевантажень, а також найпростіші фільтри для зниження рівня перешкод, що проникають із мережі. Найбільш характерні пристрої подібного роду - запобіжники й електронні схеми відключення блоку живлення при небезпечних мережних перевантаженнях. При відновленні параметрів мережі комп’ютери після повторного включення живлення повертаються в нормальне рабочий стан.

В якості додаткових заходів захисту ПК від нестабільної напруги живленні служать обмежувачі викидів. Пристрої подібного типу включаються між ПК і мережею й призначені для поглинання високовольтних викидів напруг, що виникають у мережі в результаті ударів блискавок або при роботі потужних електричних машин.

Крім підвищеної напруги й струмових перевантажень, у лініях електроживлення можуть відбуватися зниження напруги нижче поля допуску. У лініях живлення можуть виникати також радіочастотні наведення або імпульсні перешкоди, створювані електродвигунами й іншими індуктивними навантаженнями.